Gittikçe Manyaklaşan Toplumda Kendimizi Savunmak

Bugün bir genç kadının daha vahşice saldırıya uğrayıp öldürüldüğü ortaya çıktı. 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, bindiği minibüsün şoförü, onun oğlu ve arkadaşı tarafından Mersin Tarsus’ta benzin dökülüp yakılarak öldürüldü. Bu yazının yazıldığı saat itibariyle vahşilerden biri Suphi Altındöken hâlâ kayıp. Söylenecek söz yok, hepimizin duyguları ortak.

B9vf5uWIEAAUcYw

Öte yandan, toplumumuzun şiddete, tacize, tecavüze uğrayan kadına ne gözle baktığı, suçu ruh hastası sapıklarda değil kadınlarda aradığı da bir gerçek. Yalnız sanılmasın ki bu yalnızca bizim toplumumuza, ülkemize ya da çağımıza özgü bir durum; maalesef evrensel ve her dönem için geçerli. En gelişmiş ülkelerde bile, kadına yönelik şiddet oranlarının en düşük olduğu yerlerde bile kadının şiddetti hak etmediği, suçun suçluda olduğunu halka anlatmak için kampanyalar düzenleniyor. Evet, hâlâ…

Gel gelelim, bu gelişmiş ülkelerle farkımız hukuk. Toplumlarda yaygın olabilen kör inançlara karşı, şiddet uygulayan erkekler, bizdeki gibi çoğu durumda salıverilmiyor. Şiddetli cezalara çarptırılıyorlar. Bizdeki durum malumunuz.

Yani zaman berbat, insanlar kötü, hukuk bozuk ve devletin umrunda değil.

O halde ne yapacağız? Lamı cimi yok, kendimizi savunmayı öğreneceğiz.

Hem kendi canımızı kurtarmak, travma yaşamayı engellemek, kurban psikolojisinden kurtulmak için, hem de bunu toplumsal bir görev addederek.

Bana saldıranı mat edebilirsem, belki benden sonra başka kadınlara da saldırmasına daha başından engel olabilirim düşüncesiyle yani.

Kendimizi Savunmak

İnternette kısa bir araştırma sonucunda pek çok veriye ulaşabiliyorsunuz. Türkçede daha az bilgi var; ben bu konularda daha deneyim sahibi olan Batı ülkelerindeki bazı örgütlerin ve uzmanların sayfalarında şöyle bir gezindim. Birkaç bilgi derledim. Faydasını göreceğimizi umarak…

Bir saldırıyla karşı karşıya kaldığımızda önerilen ilk şeylerden bir liste yaptım:

1 – Saldırganla akılcı bir şekilde konuşmaya çalışmayın, anlaşma yoluyla saldırıdan kurtulamazsınız. Çünkü saldırganlar, sizin gibi sağlıklı düşünmezler.

2 – Çığlık atarak yardım istemek de bir yöntemdir ama başkasının yardımına güvenmeyin, çoğu zaman kimse yardım etmez. Saldırıdan kurtulmak için 5 saniyeniz var. Bunu iyi değerlendirin.

3 – Saldırganın sadece canını acıtmanız yetmez, onu yaralamanız gerekir, deniyor. Canını acıtmak daha çok sinirlenip size daha sert saldırmasına neden olabilir, ama küçük de olsa bir yara, onu şok edeceğinden kurtulma ihtimaliniz artar.

4 – Güçlü kaslar, fit bir bedene ihtiyacınız yok, tek yapmanız gereken saldırganın vücudunun belirli noktalarına odaklanarak, oralara darbe indirmek.

5 – Kişisel savunma teknikleri öğrenebilirsiniz, bunun korkunuzu yenmenize, kendinizi daha güvende hissetmenize, daha çevik olmanıza faydası olur ama saldırganı yaralayamazsanız bunun da tek başına faydası olmaz, deniyor.

Kendimizi Savunmak: Korkuyu Kontrol Altına Almak

Bir saldırı ya da taciz durumuyla karşılaştığımızda, bizi asıl zor durumda bırakan şeyin “kendimizi koruyamayacağımıza dair yanlış inancımız” olduğunu vurguluyorlar. Gerçekten de kadın arkadaşlarınıza bu tür koruma yöntemlerinden bahsettiğinizde size sanki çok olanaksız, çok imkânsız bir şeyden bahsediyormuşsunuz gibi şaşkın bakanlar muhakkak çıkacaktır.

Oysa şunun avantajını kullanmalıyız: Saldırgan erkek, bizi zayıf gördüğü/sandığı için saldırıyor. Çok büyük olasılıkla sizden bir tepki almayacağına, sizi korkutup sindirerek istediğini elde edeceğine emin bir şekilde size saldırıyor. Zaten o denli emin olmasa, böyle bir riski kolaylıkla almaz. Bu durumda, siz kendinizi savunmaya yönelik basit ama güçlü bir hamle yaptığınızda belki de ilk seferde kurtulabilirsiniz. Bir diğer olasılık, saldırganın iyice hırçınlaşıp daha sert şekilde size saldırması. Bu durumda da ikinci bir basit ama güçlü hareketle, o şerefsize dersini verebilir, salim şekilde kurtulabilirsiniz.

Yani ilk kural: Soğukkanlılığımızı muhafaza etmeye, korkmamaya, en azından kendimizi kaybetmemeye çalışmak.

18fbon6hg5yyyjpg

Resimdeki kırmızı daireler, vücudun darbeye karşı en zayıf noktaları. Tacizci/saldırganla karşılaştığımızda bu noktalardan biri ya da birkaçına darbe indiriyoruz.

Neleri savunma aracı olarak kullanabiliriz?

Kendimizi savunmak için uygulayabileceğimiz, araştırıp bulabildiğim, ayrıca aklıma gelen en basit yöntemler:

Çantamızda, cebimizde her ihtimale karşı gerektiğinde silah olarak kullanabileceğimiz şeyler taşımak: Uzun ve kalın zincirli bir anahtarlık, hatta anahtarlığa takılmış orta boy bir çakı, kapalı ya da açık durumdaki bir şemsiye, biber gazı spreyleri, sağlam bir kalem, hatta taşıdığımız çantanın kendisi bile olabilir bu. Yeter ki, ani bir saldırı anında hemen ulaşabileceğiniz bir noktada bulunsun. Hep aynı yerde durursa, kafanıza “Bir saldırı durumunda savunma amaçlı kullanabilirim” diye de kodlarsanız, kullanması daha kolay olur.

İkinci kural: Neyi, neleri gerektiğinde silah olarak kullanabileceğimizi belirlemek ve bunları hemen ulaşabileceğimiz belli bir yerde ve hep aynı şekilde muhafaza etmek.

Şu adresteki videoda çantanızda bulundurabileceğiniz, gerektiğinde silah olarak kullanabileceğiniz şeyler konusunda bilgi veriyor: Telefon, kredi kartı, dudak kalemi v.s. bu amaçla kullanılabiliyor.

http://www.uzmantv.com/kadinlarin-herhangi-bir-saldiriya-karsi-biber-gazi-bicak-gibi-malzemeler-tasimasi-ise-yarar-mi

Üçüncü kural: Kendini savunma teknikleriyle ilgili görselleri incelemek (Google’a “self defence for women” yazın, görsellerde bile aratsanız bir sürü şey çıkıyor); Youtube’da rahatlıkla bulunan videoları izlemek (aynı anahtar kelimelerle aratabilirsiniz); kendinizi kendi kendinizi savunabileceğiniz fikrine alıştırmak, böyle durumlarla karşılaştığınızı hayal edip nasıl tepkiler vermeniz gerektiği konusunda arada zihinsel egzersizler yapmak.

Bu görsellerin bazılarını topladım, bunlara dikkatlice bakın, yaptığınızı hayal edin, arkadaşlarınıza da anlatın, bilgilendirin:

 big-3Womens-Self-Defencewomens-selfdefense.jpg

img-self-defense-womanwomens-self-defense

önvédelem

slide4

Kas Geliştirmece – Dumble Egzersizleri

Kural sayılmaz ama şahsen kadınlara 1 ya da 2 kg’lık dumble’lar alıp, arada kol ve sırt kası çalışmaları yapmalarını öneririm. Günde 20 – 30 hareketlik, toplamda 15 dakika filan süren egzersizlerle hem hamlıktan kurtulabilir, hem kendinizi savunma fikrine daha kolay alışabilir, hem de bu konudaki özgüveninizi yükseltebilirsiniz.

female-young-dumbbell-curl-weight-loss-success-stories-women-oceanside7-1-425x282

Front-Dumbbell-Raise

Not: Bugüne kadar pek çok taciz girişimi vakasında sadece sinirden delirdiğim için verdiğim tepkiler, attığım tekmeler ve yumruklarla kendimi koruyabildim. Demek istediğim şey, oluyor, olmuyor değil. Ne öyle çok güçlü kollarım var, ne de çok cesur bir insanım, sadece öfkeden gözüm karardığı için kurtulabildim, çoğu tacizciyi de rezil etmeyi başarabildim. Şu teknikleri evvelce bileydim, daha az travmayla da kurtulabilirdim. Yanisi, hepimiz yapabiliriz, hepimiz kendimizi kimseye gerek olmadan koruyabiliriz.

 Kurban olmayı, kurban edilmeyi reddetmekle ve kendimize daha çok güvenmekle başlayabiliriz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.